Örümcekler 8 bacaklı olup ağ örerek avlanan eklembacaklılardandır. Örümcek bir böcek değil bir hayvandır. Örümcekler hem otçul hem de etçil olarak beslenirler. Türlerine göre boyutları çeşitlilik gösterir. Tüm örümcekler zehirlidir. Fakat bazı türleri yetişkin bir insanı bir kaç dakika da felç edip öldürecek kadar güçlü zehre sahiptirler. Yaşadıkları bölgeye göre farklı renk ve boyutlarda olan örümcekler son derece tehlikelidirler. Örümcekler kendilerinden küçük büyük bir çok böcek ile beslenirler. Bazı çok iri örümcek türleri, tarantulalar gibi, küçük orman kuşlarıyla da beslenirler. Karadul örümceği, örümcek familyasının en zehirli ve en tehlikelisidir. Bazı Örümcek türleri ileri, geri ve yanlara doğru yürüyebilirler. Dünyanın her bölgesinde yaşayan örümcek türleri varken bazıları çok zehirlidir hatta yağmur ormanlarında yaşayan örümcek türleri yılda milyonlarca kişinin ölümüne neden olmuştur.
SAĞLIĞIMIZA ZARARLARI
Örümcekler insan sağlığına direk müdahale etmese bile bu canlıların dolaylı olarak yaşam alanlarımıza kısmi zararları vardır. Sürekli saldırgan bir yapıda oldukları ve besin ihtiyacı hissettiği için insanlara da nadir de olsa sokabilirler.Bu sokmanın sonucunda nabızda artma,soğuk soğuk terleme ,örümcek zehirliyse yüksek ateş ve kusma ve zehir etkisine göre ve müdahalede geç kalındıysa ölüm vakaları görülebilir.
MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Örümcek sokmalarında her böcek sokmalarında olduğu gibi erken müdahale çok önemlidir. Örümcekler sağlığımız açısından zararları yanında evlerimiz , yaşam sahalarımız gibi alanlarda hoş olmayan kirliliğe sebep olurlar.Örümceğin bulunduğu alanlarda profesyonel ekipman destekli uzman elemanlarca bir ilaç desteği sağlanmalıdır.Bireysel mücadelede kullanılan yanlış ürünler neticesinde sonuç almak problem teşkil eder.Bu problemin ortadan kalkması ve huzurlu ortamlarda yaşam sürekliliği için yasal ve profesyonel bir ilaçlama şirketi ile çalışmanız en doğru hareket olacaktır.
1-) Örümceklerin Genel Özellikleri Nelerdir?
Örümcekler saldırgan ve gözü aç bir hayvandır. Avları çok geniş kapsamlıdır çok rahatlıkla yem bulabilirler genellikle böcek türlerinden beslenirler. Bazıları ağ yaparak avlarını yakalar bazı örümcekler ise ağlarını kurmadan avlanırlar. Avını ele geçirdiği zaman zehir salgısı sağlayan kıskaçları ile hareketsiz hale getirip felç yapabilir. Daha sonra yakaladığı avını eritici enzimler salgılayarak avının iç organlarına akıtır. Avının içini emerek boşaltır. Böcek ve kuş gibi hayvanlarda örümceğin avları arasında yer almaktadır. Örümceklerin solunum yolları tıpkı akreplerdeki gibi karınlarının altında bulunmaktadır. İnsanlar örümcelerden ne kadar korksalar bile ördükleri örümcek ağlarıörümceklerin ne kadar muhteşem hayvanlar olduğunu göstermektedir. Örümcekler karıncalar gibi veya ipekböcekleri gibi toplu halde yaşamazlar.
2-) Örümcekler Ağlarını Nasıl Yaparlar?
Yeryüzündeki bütün örümcek türleri ağ yapmakta başarılı olamazlar.Yalnızca bazı tür örümcekler ağ konusunda başarılıdır. Örümcek ağları esnek ve yapışkan türde olurlar. Bir örümcek ağının esneme kapasitesi günümüzdeki üretilmiş en iyi telin yaklaşık olarak 4 katı olarak belirlenmiştir. Her ağ memeciğinde 100 tane kadar kanal bulunur. Bir örümceğin bir günde ağ yapabilme kapasitesi yaklaşık olarak 350 metredir.Yaklaşık buda (3-5 gr) iplik yapıyor ve bu iplikler kurşun geçirmez çelik yelek yapımında kullanılıyor. Örümcekler ağlarını genelde geceleri örerler 60dk ağlarını örmek için yeterli bir süredir.
3-) Örümceklerin Diğer Böceklerden Farkı Nedir?
4-) Örümcekler Nasıl Çoğalırlar?
Dişi örümcekler çiftleştikten sonra yumurtalarını ağ ipiyle hazırlamış oldukları ağ torbalarının içine koyarlar. Ağların içerilerinde yüzlerce yumurta olabilir. İlkbahar aylarında döllenmiş olan bu yumurtalar ilkbahar aylarında yavrular. Yumurtalarına çok şefkatli ve dikkatli davranırlar kozalarını çalı altına, duvar çukurlarına, ağaç dallarına asarlar.
5-) Örümceklerin Ömrü Ne Kadardır?
Örümcekler ortalama 1,5-2 yıl kadar yaşarlar.
6-) Örümcek Ağının Özelliği Nedir?
Örümcek ağı olağanüstü hayranlık veren özelliklere sahiptir, ipekten olan bu ağ işlemesi çok pahalıya mal olduğundan insanlar işlemek istemez. Esnek yapıya sahip olması en büyük özelliğidir. Günümüzde bu ağın taklidi yapılamamıştır. Bu mucizevî ağ üzerine hızla gelip yapışan canlıları esnekliği sayesinde yırtılmadan muhafaza edebilir. Tuttuğu av, nesne ters yöne fırlamaz ağın üzerine yapışır. Ağın esneme kapasitesi günümüzde yapılan en iyi telin 4 katı kadardır.
7-) Örümcekler Düşmanlarından Nasıl Korunurlar?
Örümcekler yedikleri avlarının kalıntılarını ağların değişik yerlerine takarlar, sahte ağ merkezleri kurarak düşmanlarını yanıltır ve kendilerini korurlar
Kaç Çeşit Örümcek Türü Vardır?
ÖRÜMCEKLER HAKKINDA BAZI İLGİNÇ HABER VE BİLGİLER
9-) Her Örümcek Zehirlimidir?
Türkiye’de 500’ü aşkın örümcek türüne rastlanmaktadır. Yapılan araştırmalarda küçük örümceklerin büyük örümceklerden daha zehirli olduğu saptandı. Dünyadaki en zehirli örümcek Sydney Funnel-web örümceğidir, Avusturalya’da yaşar 3-4cmdir.1mg zehiri 10.000 freyi öldürebilir. Örümcek ısırmalarında yapmanız gereken ısırılan bölgenin hemen yukarısını bezle sıkıca bağlamak, ısırılan bölgeyi su ve sabunla yıkamak. Isırılan bölgeye enfeksiyonu önlemek amacı ile soğuk bez veya buz koyun. Sağlık merkezine başvurun.
10-) Örümceğin Zararları Nelerdir?
Kırmızı örümcekler gözle zor görülen canlılardır. Yaprakların özsuyunu emerek beslenirler. Yaprakların sararmalarına yol açarlar. Ürün verimini ve kalitesini düşürürler. Domates, kavun, karpuz, kabak, fasulye bitkisine önemli zararları vardır.
11-) Örümceklerle Mücadele Nasıl Yapılmalıdır?
Örümcek haşeresinden ilaçlama firmalarından alacağınız yardımlarla kurtulmanız mümkün. Yaz aylarında sıklıkla ortaya çıkan örümcekler bitkilerinize fazlasıyla zarar verebilir.
Acil önlemler alın.
Teklif Al!